fatto di passione

mąka typ 00

Sprowadzana bezpośrednio z ojczyzny pizzy stanowi nieodzowny składnik a canotto pizza style. Mąki 00 charakteryzują się wysokim stopniem zmielenia i niską zawartością popiołów, gwarantując tym samym lekkość i delikatność wypiekanego ciasta.

fatto di passione

pomidory san marzano

Rosnące tylko i wyłącznie w regionie Arno-Nocerino-Sarnese, znajdującym się między Neapolem, a Salerno charakteryzują się słodkim aromatem, wydłużonym i owalnym kształtem oraz intensywnie czerwonym kolorem

fatto di passione

Pomidory rosso gargana - pelati di puglia

Aromatyczne pomidory koktajlowe wprost z południowych Włoch, z regionu Apulia, zrywane i bez ugniatania, gotowania i obierania, po lekkiej pasteryzacji zamykane w puszkach. Bomba smakowa a canotto pizza style w prawdziwie włoskim klimacie.

fatto di passione

pomidorki cherry

Pomidorki drobnoowocowe, małe, okrągłe, czerwone,
słodkie i soczyste. Ich smak i zapach jest zdecydowanie bardziej intensywny
od tradycyjnych, większych odmian i znakomicie sprawdza się jako świeży
akcent do naszej pizzy

fatto di passione

mozzarella fiore di late

Mozzarella z mleka krowiego typu pasta filata to świeży, miękki i elastyczny serek podpuszczkowy z regionu Apulia o bardzo delikatnym i przyjemnie kremowym smaku.

fatto di passione

mozzarella di bufala

Najbardziej ceniona odmiana mozzarelli, produkowana wyłącznie w Kampanii ze świeżego mleka bawolic, według tradycyjnych, historycznych receptur.

fatto di passione

Mozzarella burrata

Włoski ser z mleka krowiego rejonu Apulii wytwarzany z mozzarelli i śmietany. Zewnętrzna skorupa to solidna mozzarella zawierająca wewnątrz mieszankę stracciatelli i śmietanę.

fatto di passione

ricotta

Obok mozzarelli i parmezanu należy do kanonu, bez którego trudno sobie wyobrazić włoską kuchnię. Jest to przy tym wyrób tak prosty w pomyśle neutralny w smaku a stopień rozdrobnienia cząsteczek tłuszczu i brak silnego aromatu sprawiają, że ricotta doskonale przejmuje i wzmacnia smaki dodanych do niej składników.

fatto di passione

grana padano

Jeden z najbardziej znanych serów włoskich o twardym i granulowanym miąższu, produkowany z mleka krowiego w rejonie Niziny Padańskiej

fatto di passione

parmigiano regiano

Król serów i klasyka sama w sobie o niezwykle wyrazistym smaku, twardy włoski ser typu podpuszczkowego wytwarzany z mleka krowiego, leżakujący w solance i dojrzewający przez kilkanaście miesięcy.

fatto di passione

gorgonzola

Włoska odpowiedź na francuski ser Roquefort, o charakterystycznym, ostrym smaku i aromatycznym zapachu.

fatto di passione

orzech włoski

Ma ogromną kulinarną moc, ale niedoceniany smak z lekką nutą goryczy, dzięki której jedzenie nabiera charakteru i wydobywa bogactwo aromatu.

fatto di passione

pistacje

Przyjemnie słodkie, mają charakterystyczny silny aromat idealnie wydobywają smak potraw i stanowią nieoczywiste połączenie w pizzy a canotto.

fatto di passione

anchois

Sardele o intensywnym, słono-kwaskowaty smaku i mocnym zapachu rybnym, wyostrzają aromaty pizzy nadając jej wyjątkowy i oryginalny charakter.

fatto di passione

oliwki taggiasche

Liguryjskie oliwki niewielkich rozmiarów, o delikatnym owocowym smaku, zbierane od stycznia do marca, wyjątkowo miękkie, charakteryzują się intensywnie brązową barwą.

fatto di passione

EVO

Oliwa z oliwek extra virgin to oliwa o delikatnym smaku, produkowana w Wenecji Euganejskiej na bazie włoskich oliwek

fatto di passione

salami napoli

Popularna włoska dojrzewająca wędlina wieprzowa o charakterystycznej czerwonej barwie z regionu Kampania. Wędlina o delikatnym aromacie i łagodym smaku.

fatto di passione

salami spianata

Typowe salami pochodzące z Kalabrii, przygotowane z najlepszego mięsa wieprzowego, które zostało starannie wybrane i zmielone. Spianata jest przyprawiona chilli, co daje jej charakterystyczny czerwony kolor i ostry aromat.

fatto di passione

mortadella pistacjowa

Wędlina z najlepszych włoskich tusz wieprzowych, z dodatkiem słoniny, pistacji i aromatycznych ziół. Tradycyjny produkt regionu Bolonii.

fatto di passione

nduja

Rodzaj bardzo ostrej włoskiej kiełbasy, wytwarzanej w regionie Kalabrii. Wędlina charakteryzuje się miękką konsystencją a jej określenie pochodzi od francuskiego rodzaju kiełbasy o nazwie andouille.

fatto di passione

szynka parmeńska (proscitto crudo)

Surowa, podsuszana odmiana szynki, wytwarzana w prowincji Parmy. Charakteryzuje się niską zawartością soli, dzięki czemu ma słodki, intensywny smak.

fatto di passione

szynka cotto (prosciutto cotto)

Gotowana włoska szynka z udźca wieprzowego z dodatkiem przypraw. Delikatna i soczysta, o gwarantowanej wysokiej jakości.

fatto di passione

Bazylia

Zielona, świeża, aromatyczna, o mocnym, odrobinę słodkawym zapachu i lekko ostrym smaku. Idealne uzupełnienie każdego włoskiego dania.

fatto di passione

Rukola

Prawdziwy orzechowy, lekko gorzkawy smak i oryginalny aromat zielonych liści.

fatto di passione

mały polski akcent

Którego aromaty i właściwości wszyscy dobrze znamy i których nie trzeba wam przedstawiać: cebulka dymka, czosnek, pieczarki

Można nie jeść w ogóle, ale nie można jeść źle. Salvador Dali

u

find

don peppe’s
location near

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Mauris tincidunt, nisl et aliquet molestie, mi orci tincidunt velit.

    Or call us and order in:

    +381 065 666 6666