mąka typ 00
Sprowadzana bezpośrednio z ojczyzny pizzy stanowi nieodzowny składnik a canotto pizza style. Mąki 00 charakteryzują się wysokim stopniem zmielenia i niską zawartością popiołów, gwarantując tym samym lekkość i delikatność wypiekanego ciasta.
pomidory san marzano
Rosnące tylko i wyłącznie w regionie Arno-Nocerino-Sarnese, znajdującym się między Neapolem, a Salerno charakteryzują się słodkim aromatem, wydłużonym i owalnym kształtem oraz intensywnie czerwonym kolorem
Pomidory rosso gargana - pelati di puglia
Aromatyczne pomidory koktajlowe wprost z południowych Włoch, z regionu Apulia, zrywane i bez ugniatania, gotowania i obierania, po lekkiej pasteryzacji zamykane w puszkach. Bomba smakowa a canotto pizza style w prawdziwie włoskim klimacie.
pomidorki cherry
Pomidorki drobnoowocowe, małe, okrągłe, czerwone,
słodkie i soczyste. Ich smak i zapach jest zdecydowanie bardziej intensywny
od tradycyjnych, większych odmian i znakomicie sprawdza się jako świeży
akcent do naszej pizzy
mozzarella fiore di late
Mozzarella z mleka krowiego typu pasta filata to świeży, miękki i elastyczny serek podpuszczkowy z regionu Apulia o bardzo delikatnym i przyjemnie kremowym smaku.
mozzarella di bufala
Najbardziej ceniona odmiana mozzarelli, produkowana wyłącznie w Kampanii ze świeżego mleka bawolic, według tradycyjnych, historycznych receptur.
Mozzarella burrata
Włoski ser z mleka krowiego rejonu Apulii wytwarzany z mozzarelli i śmietany. Zewnętrzna skorupa to solidna mozzarella zawierająca wewnątrz mieszankę stracciatelli i śmietanę.
ricotta
Obok mozzarelli i parmezanu należy do kanonu, bez którego trudno sobie wyobrazić włoską kuchnię. Jest to przy tym wyrób tak prosty w pomyśle neutralny w smaku a stopień rozdrobnienia cząsteczek tłuszczu i brak silnego aromatu sprawiają, że ricotta doskonale przejmuje i wzmacnia smaki dodanych do niej składników.
grana padano
Jeden z najbardziej znanych serów włoskich o twardym i granulowanym miąższu, produkowany z mleka krowiego w rejonie Niziny Padańskiej
parmigiano regiano
Król serów i klasyka sama w sobie o niezwykle wyrazistym smaku, twardy włoski ser typu podpuszczkowego wytwarzany z mleka krowiego, leżakujący w solance i dojrzewający przez kilkanaście miesięcy.
gorgonzola
Włoska odpowiedź na francuski ser Roquefort, o charakterystycznym, ostrym smaku i aromatycznym zapachu.
orzech włoski
Ma ogromną kulinarną moc, ale niedoceniany smak z lekką nutą goryczy, dzięki której jedzenie nabiera charakteru i wydobywa bogactwo aromatu.
pistacje
Przyjemnie słodkie, mają charakterystyczny silny aromat idealnie wydobywają smak potraw i stanowią nieoczywiste połączenie w pizzy a canotto.
anchois
Sardele o intensywnym, słono-kwaskowaty smaku i mocnym zapachu rybnym, wyostrzają aromaty pizzy nadając jej wyjątkowy i oryginalny charakter.
oliwki taggiasche
Liguryjskie oliwki niewielkich rozmiarów, o delikatnym owocowym smaku, zbierane od stycznia do marca, wyjątkowo miękkie, charakteryzują się intensywnie brązową barwą.
EVO
Oliwa z oliwek extra virgin to oliwa o delikatnym smaku, produkowana w Wenecji Euganejskiej na bazie włoskich oliwek
salami napoli
Popularna włoska dojrzewająca wędlina wieprzowa o charakterystycznej czerwonej barwie z regionu Kampania. Wędlina o delikatnym aromacie i łagodym smaku.
salami spianata
Typowe salami pochodzące z Kalabrii, przygotowane z najlepszego mięsa wieprzowego, które zostało starannie wybrane i zmielone. Spianata jest przyprawiona chilli, co daje jej charakterystyczny czerwony kolor i ostry aromat.
mortadella pistacjowa
Wędlina z najlepszych włoskich tusz wieprzowych, z dodatkiem słoniny, pistacji i aromatycznych ziół. Tradycyjny produkt regionu Bolonii.
nduja
Rodzaj bardzo ostrej włoskiej kiełbasy, wytwarzanej w regionie Kalabrii. Wędlina charakteryzuje się miękką konsystencją a jej określenie pochodzi od francuskiego rodzaju kiełbasy o nazwie andouille.
szynka parmeńska (proscitto crudo)
Surowa, podsuszana odmiana szynki, wytwarzana w prowincji Parmy. Charakteryzuje się niską zawartością soli, dzięki czemu ma słodki, intensywny smak.
szynka cotto (prosciutto cotto)
Gotowana włoska szynka z udźca wieprzowego z dodatkiem przypraw. Delikatna i soczysta, o gwarantowanej wysokiej jakości.
Bazylia
Zielona, świeża, aromatyczna, o mocnym, odrobinę słodkawym zapachu i lekko ostrym smaku. Idealne uzupełnienie każdego włoskiego dania.
Rukola
Prawdziwy orzechowy, lekko gorzkawy smak i oryginalny aromat zielonych liści.
mały polski akcent
Którego aromaty i właściwości wszyscy dobrze znamy i których nie trzeba wam przedstawiać: cebulka dymka, czosnek, pieczarki